Frank Versteegh is eigenaar van Les Clos

De fles waar je kapot van bent ‘Frank, wat is nou de beste wijn?’ vragen mensen mij regelmatig. Tja, antwoord ik dan, dat is voor iedereen verschillend. Dé beste wijn bestaat niet. De beste wijn is de wijn die jíj het lekkerste vindt. Dat is mijn filosofie. En het hangt er natuurlijk ook van af wat je ervoor wilt uitgeven. Les Clos heeft een heleboel ‘beste wijnen’ in de aanbieding – voor iedereen. Mooie klassiek gemaakte wijnen, maar ook uitstekende, modern gemaakte wijnen. Wijnen van een hoog kwaliteitsniveau, maar ook eenvoudiger, prima wijnen voor een prima prijs. Ik daag iedereen uit om met mij het avontuur aan te gaan en op zoek te gaan naar een fles waar je kapot van bent. Een wijn die de beste wijn is – voor jou. Voor mij is het belangrijk dat de wijn weerspiegelt, waar hij vandaan komt en hoe hij is gemaakt. Het gebied, het klimaat, de wijngaard en de ligging, kortom: het terroir moet je terugvinden in de wijn. Ik vind het belangrijk dat de wijnmaker respect heeft voor de grond waarop hij werkt, dat hij de druiven optimaal tot uitdrukking laat komen en bij het wijn maken zo natuurlijk mogelijk werkt. Ik houd erg van wijnen met fruit. Hout is prima, maar dat moet wel ondersteunend zijn. Maar voorop staat dat hij wijnen maakt die lekker zijn, want dáár gaat het uiteindelijk om. Les Clos vertegenwoordigt nu zo’n tien wijnproducenten uit Frankrijk, Spanje en Italië in Nederland. Ik werk graag met producenten uit de Bourgogne en de Beaujolais, omdat ik houd van de prachtige, klassieke wijnen die er gemaakt worden en de natuurlijke manier waarop er wordt gewerkt. Maar ik heb ook wijnen van Spaanse wijnboeren uit Monsant en Carinena in het assortiment. Ook daar maken ze mooie wijnen – stevig en met body – die veel mensen zullen aanspreken. En verder werk ik met een producent uit de Piëmonte, een kwaliteitsgebied in Italië, want daar wordt tegenwoordig ook hele goede, moderne wijn gemaakt. Mijn liefde voor wijn is al vroeg aangewakkerd. Toen ik zeventien jaar was en nog op school zat, hielp ik elke vrijdagmiddag in een wijnwinkel. Ik sjouwde met dozen en hielp klanten. Zo kwam ik er al snel achter dat er net zoveel mensen als smaken zijn. Sinds 2010 heb ik mijn eigen bedrijf: Les Clos. Ik handel in wijn. Waarom? Ik vind het product leuk, ik vind de verkoop leuk en ik hou van het contact met klanten. Eigenlijk sjouw ik dus nog steeds met dozen.